Snap jij ook nooit waar je kind het over heeft als hij/zij thuiskomt van Scouting?

 Of word je er weleens op gewezen dat je een verkeerd woord gebruikt? Dit jaar gaan we op de website af en toe wat begrippen of activiteiten uitleggen. Kun je er eindelijk over meepraten met je kinderen. We trappen af met... de installatie!

Het speljaar is weer van start gegaan, en dat betekent dat je waarschijnlijk de leiding of je kind hebt horen praten over een ‘installatie’. Hè wat? Komt er een nieuw apparaat op de blokhut? Nee, installeren heeft te maken met kinderen die nieuw zijn bij Scouting.

Traditionele ceremonie

Naar goed gebruik wordt een kind dat nieuw is bij een speltak verwelkomd als volwaardig lid van die speltak. Daar gaat een traditionele Scoutingceremonie aan vooraf: de installatie. Ieder kind dat is overgevlogen naar een nieuwe speltak, of nieuw is binnengekomen, wordt geïnstalleerd, waarna hij officieel zijn uniform mag dragen. Niet alleen nieuwe leden worden geïnstalleerd. Is er nieuwe leiding? Dan wordt die ook geïnstalleerd!

Hoe gaat dat dan?

De installatie is voor iedere speltak anders, maar het principe is hetzelfde: het nieuwe lid draagt zijn uniform, dat nog niet voorzien is van een installatieteken en das. Hij komt naar voren, zegt met zijn hand op de vlag de belofte op, en krijgt het installatieteken, speltakteken en naambandje bevestigd door de leiding. De das wordt omgedaan en de linkerhand wordt geschud om het lid te feliciteren: hij is geïnstalleerd!

Installatieteken

Na de installatie mag het installatieteken op de blouse gedragen worden. Het installatieteken wordt op het linkerborstzakje (voor de kijkers rechts) gedragen en laat zien dat je de belofte hebt opgezegd en dus officieel lid van Scouting bent. Op het andere borstzakje staat het speltakteken, dat laat zien bij welke speltak je hoort.

Linkerhand

Maar eh, de linkerhand schudden? Weten ze bij Scouting niet hoe het hoort of zo? Jawel hoor. Scouts over de hele wereld schudden elkaar de linkerhand. Het heeft te maken met een gewoonte van de Zoeloes in Afrika. Die droegen hun schild in de linkerhand. Toen Lord Baden-Powell, de grondlegger van Scouting, op bezoek was bij de Zoeloekoning, legde deze zijn schild neer om Baden-Powell de hand te schudden (zijn linkerhand dus). Het neerleggen van het schild is een teken van vertrouwen (je bent dan immers niet meer beschermd tegen eventuele aanval) en daarom doen scouts het nu nog steeds.

Belofte

En wat houdt die belofte dan in? Die is per speltak anders. De officiële belofte vind je hier.

Blouse

Heeft je kind nog geen blouse? Deze kun je kopen bij de ScoutShop.

Vacatures!

We hebben nog verschillende vacatures openstaan, kijk hier voor ons aanbod.

Agenda

Bevers / Welpen / Scouts / Explorers / Roverscouts / Plusscouts / Groepsactiviteiten

23 Nov 13:45 23 Nov - 16:00
Insigne opkomst 4
30 Nov
Sinterklaas

Nieuws

Scoutingbegrippen uitgelegd: Installatie

Snap jij ook nooit waar je kind het over heeft als hij/zij thuiskomt van Scouting?

Read more ...

Scoutingbegrippen uitgelegd: Das

Snap jij ook nooit waar je kind het over heeft als hij/zij thuiskomt van Scouting?

Read more ...

Sponsors & Acties

Hieronder ziet u de "Vrienden van JFK". Dit zijn bedrijven of acties, die er met geld of middelen, voor zorgen dat wij iedere zaterdag voor iedereen een leuke dag kunnen blijven verzorgen.

Vooren bv

ansul

ASFfischer

logo DGS

RB logo rgb

simply outlet logo

Supertank logo CMYK

Inloggen leiding