Snap jij ook nooit waar je kind het over heeft als hij/zij thuiskomt van Scouting?

Of word je er weleens op gewezen dat je een verkeerd woord gebruikt? Dit jaar gaan we op de website af en toe wat begrippen of activiteiten uitleggen. Kun je er eindelijk over meepraten met je kinderen. Dit keer is de das aan de beurt.
Het belangrijkste dat je moet weten over de das, is de naam. Het is geen sjaal of sjaaltje, geen lap, geen doek; het is een das.
De das is voor scouts een belangrijk symbool. Iedere scout, van over de hele wereld, heeft een eigen das. De kleding die door scouts gedragen wordt, ziet er over de hele wereld anders uit. Maar één ding is hetzelfde: iedere scout draagt een das.
De das is een driehoekig stuk stof, Bij ons is dat een groene, met een JFK logo op de achterkant. De das wordt traditioneel vastgezet met een dasring of platte knoop. De dasring kan vanalles zijn; er is een officiële leren Scouting Nederland-dasring, een zelf geknoopte dasring of het welbekende klompje kan fungeren als dasring.
Een andere manier om de das vast te zetten is met de platte knoop, of als je het door iemand anders laat doen, de vriendschapsknoop.
Behalve dat je aan de das kunt zien dat je bij Scouting hoort, heeft zo’n das ook nog allerlei handige functies:
* Hij doet het prima als blinddoek tijdens een spel
* Je zou er een arm of been mee kunnen verbinden
* Tijdens de zomermaanden even nat maken en hij werkt verkoelend
* Omdat iedere groep een andere das heeft, is tijdens een regio- of landelijke activiteit makkelijk te zien wie er bij elkaar horen
* Wanneer scouts iets te vieren hebben, zwaaien ze allemaal met hun das boven hun hoofd - dat ziet er heel feestelijk uit
* De bevers gebruiken de das voor ‘zakdoekje leggen’
En zo kun je zelf vast nog wel meer handige functies bedenken!
Wist je dat? Scouts over de hele wereld zijn zo trots op hun das, dat het eens per jaar, op 1 augustus, International Scout Scarf Day is. Op die dag draagt iedere scout zijn das, of hij of zij die dag nu naar Scouting gaat of niet. Zo kun je in de trein, op je werk, op een feestje of op school zien hoeveel scouts er eigenlijk om je heen zijn. Leuk hè?

Vacatures!

We hebben nog verschillende vacatures openstaan, kijk hier voor ons aanbod.

Agenda

Bevers / Welpen / Scouts / Explorers / Roverscouts / Plusscouts / Groepsactiviteiten

23 Nov 13:45 23 Nov - 16:00
Insigne opkomst 4
30 Nov
Sinterklaas

Nieuws

Scoutingbegrippen uitgelegd: Installatie

Snap jij ook nooit waar je kind het over heeft als hij/zij thuiskomt van Scouting?

Read more ...

Scoutingbegrippen uitgelegd: Das

Snap jij ook nooit waar je kind het over heeft als hij/zij thuiskomt van Scouting?

Read more ...

Sponsors & Acties

Hieronder ziet u de "Vrienden van JFK". Dit zijn bedrijven of acties, die er met geld of middelen, voor zorgen dat wij iedere zaterdag voor iedereen een leuke dag kunnen blijven verzorgen.

Vooren bv

ansul

ASFfischer

logo DGS

RB logo rgb

simply outlet logo

Supertank logo CMYK

Inloggen leiding